Přenesli jsme atmosféru a tradice Nového Zélandu na středočeskou farmu

O tomto úchvatném souostroví se dá povídat téměř do nekonečna. I když vám vlastní cesta dá mnohem více, i tak bylo povídání poučné a v podání přednášejících veselé. Náladu, nejen díky skvělé akustice prostředí, podtrhla novozélandská instrumentální hudba.


Účastnit jsme se mohli i výuky tradičního tance. Haku si na prostranství farmy zatančila stovka odvážlivců. Zvukové efekty závěrečného rituálu haki vítr nesl snad až do sousední vesnice, ale to k hace prostě patří.
Ukázka maorského tetování moko jakoby vás přenesla na druhý konec světa. A když se to umí, tak střihání ovcí vůbec nevypadá jako dřina, což nám předvedl profesionální střihač ovcí, novozélanďan John.
Příprava tradičního pokrmu hāngi dala v našich podmínkách trochu zabrat, ale kdo si počkal, ochutnal výbornou kombinaci masa, sladkých brambor a další zeleniny.
![]() |
![]() |
Pokud chcete nejen tradice Nového Zélandu zavnímat na vlastní kůži, vydejte se s CK True Travel na expedici. Budete mít možnost poznat krásy tamní přírody a navštívit místa, která běžný turista neuvidí. Zažijte si tak vlastní novozélandský příběh.
Foto: Prosický, Kennett, Šťástková
Malý slovník novozélandských tradic:
Haka je novozélandský národní tanec, který má kořeny hluboko v maorských zvycích. Původní hromadný válečný tanec znamenal pro bojovníky dodání odvahy. Akustické projevy doprovázené grimasami a gestikulací měly v nepříteli vzbudit respekt a zastrašit ho.
Moko, maorské tetování, nosili maorští muži po celém obličeji, který případně doplňovaly kresby i na jiných částech těla. Ženy mohly být tetovány pouze v oblasti rtů a brady. Jednalo se o velmi bolestivou techniku tetování v minulosti prováděnou kostěným dlátem nebo sekáčkem. I díky tomu dostalo posvátný význam. Různé motivy mají konkrétní významy. Tetování vyjadřovalo postavení ve společnosti, válečné schopnosti a muselo být zasloužené.
Hāngi je tradiční maorský způsob přípravy jídla. Do vyhloubené jámy s rozpálenými kameny na dně se vloží kovové koše s masem a zeleninou. Vrstvení potravin má svůj řád. Maso, které potřebuje pro úpravu delší čas je umístěno nejníže, zelenina se ukládá nahoru. Obvykle se k přípravě používá jehněčí a drůbeží maso, ze zeleniny sladké brambory (batáty), zelí, dýně a další. Pokrm se částečně peče, dusí i udí. Hāngi se tradičně podává při slavnostech a příprava jídla trvá velmi dlouho.
Zdroj: Internet