Přihlas se
Úvod Všechny články Tomáš Loukota: Vinice dokáže krásně vyčistit hlavu!

Tomáš Loukota: Vinice dokáže krásně vyčistit hlavu!

Češi jsou národ pivařů, ale díky lidem, kteří dělají svou práci poctivě a podle tradic, se v posledních letech rozmáhá i fenomén vinařství. V Liběchově, obklopeném malebnou krajinou najdete vinařství, které je přesně takové. Malé, tradiční a s lidmi, kteří do něj vkládají svůj čas, schopnosti i srdce. Tahle schopnost je společná nejen vinařům, ale také bushmanům, proto jsme požádali Tomáše Loukotu, ředitele Vinařství Liběchov, o krátký rozhovor…
image
Od roku 2017 jste navázali na tradici vinařství. Kdo Vás k němu přivedl?
Vinařství v liběchovském regionu má mnohasetletou tradici. Je tomu tak zejména díky protékajícímu labskému veletoku, který pozitivně ovlivňuje už tak příznivé klimatické podmínky, tzn. teplé vzdušní proudění a jižní orientace pobřeží řeky. Vinice máme navíc vysazené na převažujícím pískovém loži, vzniklém sedimentací tekoucích vod. Byla by škoda nevyužít obrovský přírodní potenciál tohoto viničního regionu k obnově tradic v pěstování vinné révy. Příroda byla tím hlavním prvotním motivem.

Víno prý chutná všude jinak. Co je typické pro Vaše odrůdy?
Naše vína mají potenciál vysoce minerálního charakteru zejména díky úžasným geologicko-klimatickým podmínkám. Právě mineralita a vyzrálost hroznů je výsostným charakterem našich vín.

Na Vašem Facebooku jsem se dočetla, že „vinařství nikdy nespí“. Jak vlastně vypadá typický den vinaře?
Romantika jde leckdy stranou. Každý vinař potvrdí, že je to zejména dřina na vinici, která je takzvanou červenou nití, proplétající se každodenní prací na vinici. Tím myslím zimní řez, letní čištění kmínků révy, vyvazování a zavádění letorostů do dvojdrátí, odlisťování oblasti hroznů na révě až po samotnou sklizeň hroznů střihem. Práce je samozřejmě i ve sklepě, kde se musí vinař o víno s náležitou péčí starat, než se stočí do lahví. Každý si to k nám může přijet vyzkoušet, neboť v každém ročním období je co dělat 😊. Romantika nastává, když za sebou vidíte dobře odvedenou práci a můžete si dát sklenku vína přímo na vinici. Navíc vinice dokáže krásně vyčistit hlavu.

Svůj výběr cílíte spíše na klasické odrůdy nebo ty moderní typu Hibernal?
Pěstujeme na historických viničních tratích tradiční odrůdy vinné révy, vysazované již od dob vlády Karla IV. Rulandské odrůdy šedé, bílé a modré, ne moc rozšířený Kerner a královskou odrůdu mezi víny, kterou je Ryzlink rýsnký.

Které víno je vám osobně nejbližší?
Jednoznačně právě Ryzlink rýnský.

Nejde se nezeptat – jak chod Vašeho vinařství ovlivnila koronavirová krize?
Restaurace, kam jsme dodávali naše vína, od nás nemohly odebírat lahve. I dnes nejsou odběry nijak závratné. Obecně, lidé večer do restaurací na sklenku vína přestali chodit. Musíme tuto situaci společně překonat. Přizpůsobili jsme se poptávce a aktuálně se zaměřujeme na prodej koncovému zákazníkovi. To nás drží nad vodou, motivuje a posouvá dál.

Blíží se Vánoce, a tak mě napadá: nemáte touhu udělat svůj vlastní sekt? 😊
Do budoucna určitě. Chtěli bychom vyrábět perlivá vína tradiční metodou champagne i dnes moderní šumivá vína sycená CO2, která jsou lehká a pitelná a která si spojuji spíše s opačným ročním obdobím – létem.

Jaké jsou Vaše vize do budoucna?
Chtěli bychom se etablovat na trhu. Myslím, že pro poctivě udělané víno se vždy najde jeho pravidelný zákazník. Chceme jim vycházet vstříc, proto vyrábíme suchá vína vhodná do gastronomie, tak i vína se zbytkovými cukry, která společně s příjemnou kyselinkou lahodí i vyznavačům sladších vín. Chceme zákazníkovi nabídnout zážitek nejen z pití našeho vína, ale i z nákupu, proto vína zatím prodáváme přímo ze sklepa, kde si je lidé mohou degustovat v různých fázích výrobního procesu. Dveře jsou u nás otevřené. Do budoucna máme v plánu otevřít prodejnu a vlastní vinotéku. Držte nám palce.
 
… a na zdraví!


Vinařství Liběchov | Facebook
Vinařství Liběchov (@vinarstvilibechov)